tiistai 29. syyskuuta 2015

Kirjailijavieraana Mila Teräs

Mila Teräs kirjailijavierailulla Askolan kirkonkylän koulussa 22.9.2015.

”Olen onnellinen kun kirjoitan, piirrän tai luon jotakin paperille”Päiväkirjat nuoruuden vuosilta ovat ehtymätön lähde orimattilalaisen kirjailijan Mila Teräksen luovuudelle. Niitä hän selaa luodessaan uutta mutta myös vieraillessaan kouluissa kertomassa kirjailijan työstään.

    " Saan itse valtavasti energiaa tavatessani kirjojeni lukijoita, lapsia ja nuoria. He kertovat mitä he toivoisivat että kirjoitan. Silloin tiedän, etten tee turhaa työtä vaan että lapset odottavat uusia kirjojani", Mila Teräs kertoo vieraillessaan Askolan kirkonkylän koulussa syyskuussa 2015.


Mila Teräs on aina kirjoittanut. Päiväkirjaa hän on pitänyt lapsuudesta lähtien. 10-vuotiaana hän jo kirjoitti: ”Kirjoittaminen, lukeminen, piirtäminen ja paperille luominen tekee minut onnelliseksi.” 12-vuotiaana hän lähetti ensimmäisen käsikirjoituksensa kustantamolle ja sai siitä rohkaisevaa palautetta jossa häntä kehotettiin jatkamaan kirjoittamista. Nuortenromaani Tyttö tulevaisuudesta julkaistiin 2004.

Tähän mennessä Mila Teräs on julkaissut katselukirjoja lapsille, nuortenkirjoja ja yhden aikuisten romaanin. Kolmastoista teos Noitapeili ilmestyy keväällä 2016. Se kertoo vanhasta kirjastosta keskellä metsää, jonka lapset löytävät. Kaupungista on kaikki kirjastot lakkautettu, siellä on enää kirjakioskeja.

Mila Teräksen hahmot ovat myös alkaneet elää omaa elämäänsä: Olga-hahmo, joka on tuttu Lasten Keskuksen julkaisemasta Olga Orava ja metsän salaisuus on antamassa nimeä Orimattilan uudelle kirjastoautolle. Otavan julkaisemista Telma-kirjoista on tekeillä lastennäytelmää Orimattilassa.Suomalainen luonto on aina inspiroinut minua. Se avautuu minulle omalta takapihaltani. Puutarhat, kartanot ja keijukaiset ovat myös innoitukseni lähteitä. Viihdyn hyvin mielikuvitusolentojen parissa vaikka muuten olenkin arki-ihminen.  Menen hahmojeni nahkoihin, eläydyn ja lähden heidän mukaansa.  Luomieni hahmojeni lisäksi tärkeimpiä työkavereitani ovat kuvittajani Karoliina Pertamo sekä kustannustoimittaja." 


Mila Teräs saattaa kirjoittaa useita kirjoja rinnakkain. Aiheita on jonoksi asti. Ideat voivat syntyä paikasta, kuvasta, sanasta.
-          "Jostakin ne aiheet tulevat. Sanat tai kuvat voivat lähteä kerääntymään ja alan kerätä materiaalia. Yritän elää aistit avoinna ja kerätä kokemuksia ja elämyksiä. Teen myös taustatyötä matkustelemalla. Kirjoittaminen ja luominen ovat minulle elämäntapa."Mila Teräksen haastattelu 22.9.2015/ Keth Strömdahl, Askolan kunnankirjasto. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti